30 Ekim 2016 Pazar

Neden Lig TV'nin Bir Videosu Kadar Değerli Değiliz?




        Geçtiğimiz günlerde Lig Tv'nin web sitesine girip bir maç özetine bakayım dedim.Reklamlardan sıyrılabilirseniz ulaşmak istediğiniz 3-5 dakikalık videoya ulaşabiliyorsunuz.Daha acı yanı bu 3-5 dakikalık özet videolarını,teknoloji kullanmayı beceremeyen vatandaşımızı saatlerce ilgili kanallarda az sonra maçın özet görüntüleri diyerekten bekleterek acı çektirme amacıyla kullanıyorlar.Ne yazık ki ülkemizde futbol keyif anlamında bu kadar yerlerdeyken ve aynı zamanda kalitesiz iken halen var olan ilgi devam etmektedir.Hadi bir maçı izlemek bu kadar maliyetliyken bu topraklarda maçın özetini izlemek için televizyonların karşında bekleyenlere neyin acısın çektirilmek isteniyor? Siz bize direk para kazandırmadınız onun için saatlerce reklama ve saçma sapan oynanmış maçın davasına yönelik yorumlara maruz kalacaksınız mantığı mı? Evet,ne var! İnsanlar bu hale getiriyor bu durumu,madem onlarda izlemesin diyebiliriz.Peki her şeyi geçtim şuna ne diyeceğiz? İzlediğim videoların altında bir yasal uyarı dikkatimi çekti.Uyarıda şöyle diyordu:

Yasal Uyarı:

www.ligtv.com.tr web sitesi içerisindeki her türlü yazılı ve görsel (video, fotoğraf, vs) içeriğin bilgisayara indirilmesi (download edilmesi), kopyalanması, çoğaltılması, bir web sitesinde veya diğer herhangi bir mecrada yayınlanması, bir web sitesinin içinde frame, i-frame ve benzeri şekillerde gösterimi, izin alınmadan link verilmesi yasaktır. Aksine davranışlar Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca suç teşkil edecek olup, bu tip davranışlarda bulunan www.ligtv.com.tr sitesinin kullanıcıları, www.ligtv.com.tr web sitesinin sahibi olan Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş'ye cezai şart olarak her bir ihlal için 25.000 USD'yi (Yirmibeşbin Amerikan Doları) ödemeyi, bu cezai şartın fahiş olmadığını ve mahkemelerden tenkisini talep etmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.

        Burada yazılı olan şey klasik hak ihlallerine karşı bir şirketin sergilediği davranış biçimi.Peki 25 bin AMERİKAN DOLARI mevzusu nedir yahu? Ne zamandan beridir dolarlarla konuşuruz oldu güçlü Türkiye'nin güçlü şirketleri. Bu bir kenara 25 bin doların ne demek olduğunu düşündüğümde herhalde insan öldürmek bu kadar pahalı değildir bu ülkede diye aklımdan geçirmiyor değilim ki gerçekten de öyle.Şimdi soruyorum boktan bir futbol maçının videosunu bir şirketten izinsiz başka bir yerde yayımlamanın bedeli asgari ücretin 1300 TL olduğu bir ülkede 25 bin Amerikan Doları olduğu aşikarken otobüste açık giyindi diye bir kadını tekmeleyen şahsa ne ceza uygulayacağını bilmeyen hakimler yasaları başka yerde mi sorguluyorlar? İzinsiz bir adet futbol videosu paylaşımı 25 bin dolar,iki adet 50 bin dolar iken peki kadın tekmelemenin cezası nedir? Bütün siyasi partilere sesleniyorum: Neyde uzlaşıp durup maddeler ekliyorsunuz anayasaya ? Daha bu ülkenin yasalarında kadın tekmelemenin net cezası yok ama futbol maçı yayımlamanın cezası ortada.Pes doğrusu !!!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder