Windows 10 işletim sistemiyle beraber bir çok şey değişecek gibi görünüyor.Öncelikle Windows 10 ile Microsoft'un yapmaya çalıştığını görmeye çalışalım.Bütün cihazlarda kullanılan ortak bir işletim sistemi.Ne anlama geliyor bu ? Xbox olsun,kişisel bilgisayarımız olsun,cep telefonlarımız olsun,sanal gerçeklik gözlükleri ve diğer akıllı cihazlar olsun eğer bunlarda Windows 10 işletim sistemi varsa artık ortak bir pazardan beslenecekler demek oluyor.Peki daha önceden işler nasıl yürüyordu ? Aslında sıkıntılar genelde yazılım üreticileri üzerindeydi diyebiliriz.Çıkarılan ürünler mobil için ayrı bir proje olarak geliştiriliyordu,mobil için ayrı geliştiriliyordu.Microsoft'un UWP(Universal Windows Platform) hamlesiyle en azından Windows ayağında geliştiriciler rahatlayacak gibi duruyor.Nedeni UWP projesi olarak oluşturulmuş bir ürün Windows 10 yüklü bütün cihazlarda çalışacak olması.Ne gibi faydası var? Geliştiricilerin az uğraşla çok kullanıcıya ulaşmasını sağlaması(Windows 10 ile beraber gelen Windows Store sisteminin Linux'ta olan paket kavramının para kazanılabilen halini alması sonucu masaüstü kullanıcılarına ürünü ulaştırma sıkıntısı çözülmüştür) ve dolayısıyla kullanıcıya daha çok uygulamaya erişim avantajı sağlaması bekleniyor.Muhtemelen şimdiye kadar aşina olduğumuz eski programların yeni nesil cihazlarda çalışmasıda bekleniyor.O nasıl olacak,Desktop Bridge ile.
Desktop Bridge ile Win32,.Net,Windows Form,COM uygulamalarını(yani şu ana kadar kullandığımız bütün masaüstü programları) Windows 10 uygulamasına çevirebiliyoruz.Bununla beraber şimdiye kadar kullandığımız gelmiş,geçmiş bütün programların yeni nesil cihazlarda örneğin mobil olanlarında çalışabilir hale gelmesi hayal değil gibi duruyor. Daha çok ayrıntı için bu linkten incelemenizi tavsiye ediyorum.
Peki nedir bu Windows 10 Continuum ? Bir Windows 10 işletim sistemi yüklü telefon ile sanki bir bilgisayar kasasıymış gibi çalışabilmemize olanak sağlayan teknolojidir.Burada aslında Windows 10 durumuna takılmamak gerekiyor. Burada asıl dikkat etmemiz gereken mesele bir mobil cihazı sanki bir bilgisayarmış gibi kullanabilmemiz.Sundukları dışarıdayken cebimizde akıllı bir telefonla standart olarak yapabileceklerimiz veya o telefonla birlikte monitor,klavye,mouse yardımıyla masaüstü bilgisayar deneyimi yaşamak.Wifi üzerinden ilgili cihazlara bağlantı yapabildiğimiz gibi telefonumuzu yerleştirebileceğimiz Microsoft Display Dock denen aparatla bağlantımızı sağlayabiliyoruz.
Microsoft Display Dock denen bu aparatın üzerinde USB girişleri,HDMI Portu,USB Type-C portları mevcuttur.Ayrıntılarını yukarıda vermiş olduğum link üzerinden cihazın sayfasında bulabilirsiniz.
Düşünsenize artık cebinizdeki telefonu çıkarıp kişisel bilgisayar gibi kullandığınızı.Yani telefonunuzun donanımını bir bilgisayar kasası gibi kullandığınızı.Taşınabilir bilgisayar kavramına çok daha farklı bir yerden bakmamıza neden olabilecek bir gelişme.Halihazırda mevcut akıllı telefonların donanım güçleride kişisel bilgisayarların performanslarına yaklaşmaya başladı dersek yalan olmaz heralde.Örneğin şu an program yazdığım ve boş zamanlarımda Dota 2 gibi bir oyunu oynadığım Asus laptopumun RAM'i 3 GB sizin cep telefonunuzun ki kaç? İleride cebinizden çıkardığınız telefonunuz ile GTA V oynayabildiğinizi,göz sağlığınız açısından daha uygun bir monitorde video izlediğinizi,Word,Excel veya Photoshop gibi uygulamaların her ayrıntısını rahat bir şekilde kullanabileceğiniz bir ekranda telefonunuzu kullanarak işlerinizi halledebildiğinizi göreceğimiz günler yakın diyebiliriz.Belkide ekonomik durumların sıkışık olduğu dönemlerde telefon ve bilgisayar isteyen çocuğunuza bir Continuum destekli telefon alarak bir taşla iki kuş vuran ebeveyn olabilirsiniz.Telefon demişken geçenlerde karşılatığım bir cihazın inceleme videosunu paylaşmak istiyorum.HP Elite X3 işte karşınızda,şov başlasın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder