9 Kasım 2015 Pazartesi

DXDIAG Nedir?








Windows işletim sistemi için ekran kartımızın özelliklerinden tutunda bilgisayarımızın sistem özelliklerine,DirectX sürümünden ses aygıtına,klavye veya mouse gibi girdi-çıktı birimleri hakkında bilgi edinebileceğimiz DirectX Tanı Aracına Başlat->Çalıştır->dxdiag yazarak ulaşabiliyoruz.

DirectX Tanı Aracı başlık ismiyle açılan pencerede 'Sistem','Ekran','Ses' ve 'Giriş' isimli bölümler karşımıza çıkıyor.

Sistem bölümünden bilgisayarımızla ilgili sistem bilgilerini elde edebiliriz.Geçerli tarih veya saat,bilgisayar adı,işletim sistemimiz,kullanılan dil,sistem üreticisi,sistem modeli,bios,işlemci,ram(bellek),disk belleği dosyası ve directx sürümünü öğrenebiliriz.

Ekran bölümünden ekran kartımızla ilgili 'Aygıt','Sürücüler' ve 'DirectX Özellikleri' bilgilere ulaşabiliyoruz.Aygıt kısmında ekran kartı aygıt adı, üretici firma,yonga türü,DAC türü,yaklaşık toplam bellek,geçerli görüntü modu ve monitör bilgilerini öğrenebiliriz.Sürücüler kısmından ana sürücü,sürüm,tarih,WHQL,DDI sürümü ve sürücü modeli bilgilerini öğrenebiliriz.Directx kısmından örnek olarak DirectDraw,Direct3D ve AGP hızlandırmalarının etkin olup olmadığına bakabilirsiniz.

Ses bölümünden ses aygıtı ile ilgili bilgiler,Giriş kısmından ise DirectInput aygıtlarını(örn.Fare,Klavye)görebilirsiniz.

Özetle bu araç,sisteminizde yüklü DirectX bileşenleri ve sürücüleri hakkında detaylı bilgi raporlar.
- See more at: http://mayhemcorporation.com/mayhem/index.php?topic=26


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder