4.sınıf 2.dönem tezimi XNA'de klasik 2D uzay savaşı konulu bir oyun hazırlamak üzere karar vermiştim.Kararın ardından bir ay gibi uzun bir süre geçmesinin ardından ilk satırları yazmak üzere oturmuştum ki (1),Google amcamızın(2) artık alıştığımız önemli gün ve haftalar tanıtımıyla karşılaştım(3).Sayesinde bilmemiz gereken isimleri yeni yeni öğreniyoruz desem yalan olmaz.Günün ismi Eadweard Muybridge(9 Nisan 1830-8 Mayıs 1904).
Birden fazla kamera kullanarak yaptığı hareket incelemeleriyle bilinen İngiliz asıllı fotoğrafçı yaptığı isim değişiklikleriyle dikkati çekmektedir.Bizi ilgilendiren kısım olarak şunu söyleyebiliriz ki fotoğrafçılık tarihine geçmiş ve günümüz sinemasının oluşumunda ki en temel kiremiti kendisi sıvamıştır diyebiliriz.Hemde saniyenin küçük birimlerinde.
Muybridge, o dönemde çok merak edilen ve üzerine bahisler oynanan bir soruyu cevaplamak üzere çalışmalar yürütür.Soru, bir at dört nala koşerken dört ayağı birden aynı anda yerden kesilir mi? Bu sorunun cevabını ispatlamak isteyen dönemin Kaliforniya valisi ve yarış atları sahibi Lenan Stanford tarafından görevlendirilir. Bunun üzerine atın hareket halindeki görüntüsünü yakalamaya çalışan Muybridge,fotoğraf makinelerinden oluşan bir düzenek(4) kurarak şu görüntüyü elde eder.
XNA projemde aslında Muybridge babamızın bize sunduğu teknikleri kullanacakmışımda haberim yokmuş.Animasyon(5) ile örneğin oyunda ki mevcut uzay gemisi sprite(6)ımıza statik bir görüntüden ziyade gözle görülür,hoş bir canlılık kazandırmış olacaktım.Projem daha devam edecek ileride umarım bütün deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.Bizleri takip etmeyi sürdürürseniz Muybridge dedemizin(7) animasyon sınıflarını XNA framework ile nasıl uyarlayacağımızı göreceğiz.Şimdilik sizleri XNA ile yaptığım 'The_Horse_in_Motion' mini programınının videosu ile başbaşa bırakıyorum.Kendinize iyi bakın,yeni yazılarda görüşmek üzere,birde dedemize teşekkürler...
(1)Elimde ki 3DBuzz videoları ile XNA'da animasyon olaylarına göz atıyordum
(2)Nedense Google böyle bir babacan,yaşlı kişi olarak anılıyor.Belkide ona aklımıza eseni sorar olduğumuzdandır.
(5)Birkaç resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntü
(6)2D image veya animasyon
(6)2D image veya animasyon
(7)Resmine baktıkça gözümde dahada yaşlanıyor
Kaynaklar :
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder